Az irodában egész nap a monitor előtt görnyedtem, és a KPI-okon kattogtam. Este hétkor csuktam a laptopomat, de éreztem, hogy valami hiányzik. Nem volt kedvem sorozatozni, se zenét hallgatni. Csak ültem a kanapén, és néztem a telefonom képernyőjét, mintha onnan jönne a nagy ötlet. Hülyén hangzik, de pont ez a semmittevés vitt bele ebbe az egészbe. Hetek óta szemezgettem az online kaszinó hirdetéseivel, de mindig legyintettem, hogy majd egy nap. Aztán aznap este megszólalt valami bennem: „Miért is ne? Nem vennék el tőle többet, mint amennyit szórakozásra költenék egy mozijegyre.""
Bepötyögtem a böngészőbe a nevet, és rögtön beugrott, hogy korábban már regisztráltam. Ilyenkor szoktam bejelentkezni a vavada login oldalra, és most is megnyugtatott, hogy nincs semmi bonyolult. Nem kellenek kódok, nem kell ujjlenyomat, csak egy gyors belépés, és máris a játékok világában vagyok. Az első pillanatban azon kaptam magam, hogy a rulett körül ólálkodom. Nem a klasszikus számokra gondolok, hanem a modern, gyors verzióra, ahol percben dől el minden. Tíz percig csak néztem, hogy mások mit csinálnak, aztán bátorságot gyűjtöttem.
Két ezer férint tettem a zsebemre virtuálisan. Nem nagy összeg, de mégis olyan izgalom futott át rajtam, mint annak idején az érettségi előtt. Megpörgettem a kereket, és ültem a szék szélén, mintha az egész életem múlna rajta. A labda előbb négyre esett, aztán elpattant, és hirtelen a hetes számon állt meg. Bumm! A tétem háromszorosa jött vissza. Azt hittem, képzelek. Ekkor kezdett el igazán beindulni az agyam, hogy talán ez a nap végre az én napom. De próbáltam higgadt maradni. Az a tapasztalatom, hogy az ilyen pillanatokban kell abbahagyni, de hát ki bírja ki félsikerrel?
Félóra múlva úgy döntöttem, hogy megint megpróbálom, de kisebb tétekkel. Minden fogadásnál azt éreztem, hogy egy-egy órácskát nyerek a mókuskerékből. A munka, a főnök, a határidők – mindez elszállt. Csak a pörgés volt, a kattogás, és az a csodálatos érzés, amikor a nyeremény megnő a képernyőn. Még a kutyám is rám nézett, mintha kérdezné: „Gazdi, te most komolyan ezért izgulsz?” Biztosan furcsán nézhettem ki, mert a szívem egyre gyorsabban vert, de nem azért, mint egy rossz filmben, hanem mert végre valami olyat csináltam, amit nem tudtam kiszámítani előre. A kiszámíthatatlanság volt a lényeg.
Persze sokan mondják, hogy a kaszinó csak azoknak való, akik nyernek, de szerintem ennél sokkal többről szól. Például hihetetlenül jól szórakoztam a blackjack asztalnál, amikor a kedvenc zeném szólt a háttérben. A kereskedő viccelődött, én meg hasonlítottam a kártyákat, persze ezt a funkciót is a weboldalon találom. Ha szeretnétek, ti is kipróbálhatjátok, csak be kell lépnetek a vavada login gombra, és máris ott vagytok. Nem állítom, hogy ez a tökéletes megoldás, de nekem aznap este pontosan erre volt szükségem. Fél kilenckor már hetedik ezer férintnél jártam, ami nem hangzik soknak, de egy fárasztó nap után minden fillérje aranyat ért.
A legnagyobb tanulság, hogy mindent lehet pénzzé tenni, de nem kell mindent pénzzé tenni. Az este folyamán kétszer is elértem a tízezres nyereséget, de utána hülye módon visszaforgattam egy részét. Nem a veszteség miatt bosszankodtam, hanem mert hagytam, hogy elkapjon a hév. Végül összeszámoltam, és nyolc ezer férinttal zártam. Elég volt a konyhapénz kiegészítésére, de valami sokkal többet is adott. Egy kis adrenalin, egy kis változatosság, és az az érzés, hogy ha akarom, nyerhetek. Persze nem akarok túlzásba esni, és próbálok fegyelmezett maradni. A többségnek szerintem ez a titka.
Amikor késő este lefekvés előtt még egyszer átgondoltam az estét, rájöttem, hogy talán nem is a pénz volt a lényeg, hanem az élmény. Hogy egy szürke hétköznap délutánból valami olyan lett, amire másnap is mosolyogva gondolok. Azóta is egy-két alkalommal bekapcsolom a gépet, ha úgy érzem, hogy ki kell kapcsolnom, de mindig igyekszem meghatározni előre, mennyit szánnék rá. A múltkor még arra is rájöttem, hogy ha csak könnyed szórakozásra használom, akkor egész jól bírja a szervezetem a veszteséget. Egyszerűbb így élni, mintha mindenbe belekötném a nyereményem.
Végül a hétvégém úgy telt, hogy elvittem a barátaimat egy finom vacsorára a nyereményből, és meséltem nekik erről az estéről. Persze mindenki kérdezte, mi a trükk, de nem tudtam jobbat mondani, mint hogy néha nem gondolkodunk, csak csináljuk. Azóta ketten is regisztráltak különböző oldalakra, de nekem itt az a vavada login oldal az alap, mert ott kezdtem el ismerkedni a játékokkal. Nem bántam meg egyetlen percet sem, mert végre egy olyan dolog iránt lelkesedtem, ami kizökkentett a mókuskerékből.
A másik fontos dolog, amit megtanultam: az online kaszinó nem egyenlő az ördöggel, és nem is egyenlő az unalmas favágással. Hanem egy olyan játszótér, ahol ki lehet próbálni a szerencsét és az eszünket. Persze, ha valaki úgy áll neki, hogy ebből fog megélni, az igen rosszul járhat. De én soha nem akartam ezt. Egyszerűen