Mam żonę, dwójkę dzieciaków i psa, który szczeka na wszystko, co się rusza. Mieszkamy w bloku na trzecim piętrze bez windy, a mój samochód ma tyle lat, że w niektórych rankingach to już klasyk. Nie narzekam – życie jest w porządku, płyniemy sobie spokojnie, choć czasem fale bywają wysokie. Ten konkretny piątek miał być zwyczajny: wracam z roboty, jemy pizzę, oglądamy film. Tyle że los lubi płatać figle.
Przed samym wyjściem z biura dostałem wiadomość od żony: „Mały ma gorączkę, lecimy do lekarza. Zostań z Martą.” Okej, myślę, dam radę. Przyjechałem do domu, a tam córka – pięcioletnia żywiołowa Marta – postanowiła urządzić sobie własne show. W salonie zrobiła bitwę na poduszki z psem, w kuchni wysypała mąkę na podłogę, a w łazience wylała cały żel pod prysznic. W ciągu godziny zdążyłem posprzątać trzy pokoje, ugasić dwa małe pożary (w przenośni) i odpowiedzieć na sto pytań „dlaczego?”. Byłem wykończony. O ósmej wieczorem w końcu położyłem Martę do łóżka, usiadłem na kanapie i czułem, że oczy mi się zamykają. Ale nie mogłem spać – czekałem na wieści od żony.
Sięgnąłem po telefon, żeby przewinąć coś w internecie, zabić czas. Przerzucałem aplikacje, czytałem głupoty, aż w końcu trafiłem na ikonkę, której nie widziałem od dawna. Kiedyś, jakiś czas temu, zainstalowałem aplikacja vavada, ale jakoś nie miałem okazji jej porządnie przetestować. Stwierdziłem, że skoro i tak nie mogę zasnąć, a w domu panuje cisza (pies wreszcie się uspokoił, Marta chrapała w pokoju obok), to mogę sprawdzić, co tam słychać. Zalogowałem się, saldo było puste, więc wpłaciłem drobną kwotę – tyle, co dwa duże kebaby. Bez oczekiwań, dla rozluźnienia.
Wybrałem jakiś slot z motywem dżungli. Kręcę raz, drugi, dziesiąty – nic wielkiego. Małe wygrane, małe przegrane. Aż nagle, przy którymś spinie, ekran zamigotał i wyskoczył komunikat o darmowej rundzie. I wtedy zaczęło się coś, czego kompletnie się nie spodziewałem. Seria wygranych, symbol za symbolem, a kwota na koncie rosła tak szybko, że przestałem oddychać. W pewnym momencie usłyszałem, że pies warczy na coś za drzwiami, ale mnie to nie obchodziło. Patrzyłem w ekran i przecierałem oczy. Skończyło się na sumie, za którą mogłem kupić nową pralkę. Albo zapłacić za dwa miesiące czynszu. Albo – co najważniejsze – zabrać całą rodzinę na porządny weekend do aquaparku, o którym dzieciaki marzyły od lata.
Zanim zdążyłem cokolwiek zrobić, w drzwiach stanęła żona. Mina miała zmęczoną, bo mały dostał antybiotyk i marudził w samochodzie. Spojrzała na mnie, na telefon, na moją minę. „Co się stało?” – zapytała. „Dobrze wyglądasz, a powinieneś być padnięty.” Pokazałem jej ekran. Przez chwilę patrzyła w milczeniu, potem usiadła obok, wzięła ode mnie telefon i sama przewinęła historię gry. „To niemożliwe” – powiedziała cicho. „A jednak” – odparłem. Wypłaciliśmy pieniądze od razu, jeszcze tego samego wieczoru. I przez następne dwie godziny nie rozmawialiśmy o chorobie małego, o mące w kuchni czy o zepsutej pralce. Rozmawialiśmy o tym, że czasem, nawet w najgorszy piątek, może zdarzyć się coś, co wszystko odwróci do góry nogami.
Nie opowiedziałem tej historii nikomu przez tydzień. Wstydziłem się? Trochę. Bałem się, że ludzie pomyślą, że hazard to mój sposób na życie. A to nieprawda. Aplikacja vavada została w moim telefonie, ale nie stała się moją obsesją. Gram może raz na dwa tygodnie, zawsze z małym budżetem, zawsze wtedy, gdy mam ochotę, a nie przymus. Czasem wygram stówkę, czasem przegram dwadzieścia. Nie robi mi to różnicy. Bo najważniejszą wygraną była tamta – nie tyle pieniądze, ile poczucie, że po ciężkim dniu, gdy wszystko się wali, los potrafi się do ciebie uśmiechnąć.
Minął miesiąc. Pralkę kupiliśmy, aquapark też zaliczyliśmy. Mały wyzdrowiał, pies dalej szczeka, a Marta zdążyła już dwa razy wysypać mąkę. Ale ja od tamtego piątku mam w głowie inną historię. Historię o tym, jak otworzyłem aplikacja vavada z nudów, w poczekaniu na żonę, i nagle wszystko się zmieniło. Nie mówię, że każdy tak ma. Wręcz przeciwnie – wiem, że to był czysty fart, jednorazowy strzał. Ale gdyby nie ta apka, gdybym wtedy przewinął dalej, może nie byłoby nowej pralki. Może nie byłoby tego uśmiechu na twarzy dzieciaków w aquaparku.
Dziś, gdy ktoś pyta, czy polecam granie, odpowadam: jeśli masz głowę na karku i potrafisz postawić granicę – czemu nie? Ja swoje granice znam. I choć czasem wieczorem, gdy wszyscy śpią, otwieram telefon i kręcę kilka spinów, to zawsze z myślą: to tylko gra. Nic więcej. Prawdziwe życie dzieje się poza ekranem – przy kolacji, na spacerze z psem, w aquaparku, gdy dzieciaki piszczą z radości. A aplikacja vavada? To tylko mały dodatek. Taki deser po ciężkim dniu. I wiecie co? Czasem ten deser smakuje wyśmienicie.