Moja tiha večernja navika koja mi je vratila osjećaj kontrol

Discutons de la psychologie du candauliste sur le long terme, conserver l’harmonie du couple, quels changements cela peut provoquer ...

Moja tiha večernja navika koja mi je vratila osjećaj kontrol

Messagepar lavendercherida » Mer 9 Sep 2026 11:57

Ljudi često pomisle da je priča o kockanju uvijek ista. Prvo uzbuđenje, onda bezobzirna pohlepa, na kraju suze. Ali moj odnos s online kockarnicama nije krenuo iz želje za lakim novcem. Krenuo sam iz duboke dosade jedne sive jeseni, kad sam se nakon rođenja drugog djeteta osjećala kao da mi je mozak ugašen. Sjedila sam u dnevnoj sobi, hranila bebu u tri ujutro, a jedino što mi je bilo uključeno bio je mobitel. Bez Glena, bez serija, bez pametnih misli. Jednostavno prazan ekran i umor.

I tako, jednog jutra, nakon što je mala konačno zaspala, slučajno sam otvorila oglas za vavrada. Ne znam ni kako sam stigla do tamo. Možda algoritam, možda znatiželja. Nisam imala pojma o kladionicama, a još manje o online kockarnicama. Odrasla sam uz klasični sportski list i kladionicu na uglu gdje su moj otac i stric znali svratiti vikendom. To je bilo njihovo, muško, zadimljeno. Nešto o čemu se pričalo na tiho, uz kavu i ozbiljno vrtnju glave kad netko izgubi plaću. Danas je sve drugačije. Sve je digitalno, mirno, dostupno u pidžami.

Prvo što sam osjetila bila je nelagoda. Bojala sam se da ću napraviti glupost s karticom, da ću potrošiti novac koji treba za pelene. Ali moja logika bila je čudna. Tih dana nisam imala ništa svoje. Nisam imala sastanke, pauzu za kavu, ni pet minuta samo za sebe. Svaki dan izgledao je isto: dijete, kuća, dijete, noć, dijete. Trebala sam nešto što nije povezano s njima, nešto sitno i blesavo. Dakle, postavila sam granicu. Odvojila sam stotinu kuna, onoliko koliko bih potrošila na glupu torbu koju ne nosim, i odlučila se zabavljati kao da gledam film u kojem sam glavni lik.

Bilo je to čudno olakšanje. Uđeš u svijet boja i zvukova, vrtiš i čekaš vavada kladionica. Prvi dobitak bio je smiješan, doslovno trideset kuna. Ali meni je značio kao da sam osvojila oskar. Vratila sam se iz trgovine s tim novcem i kupila si fini kolač koji inače nikad ne kupujem jer ga moram dijeliti. Tog popodneva, dok je beba spavala, a stariji sin crtao zmaja, sjedila sam s kolačem i osjećala se kao čovjek. Zvuči patetično, ali tako je bilo. Nisam jurila jackpot. Jurila sam tišinu koja pripada samo meni.

Ubrzo sam shvatila da je to što radim zapravo vrlo discipliniran hobi. Postavim tjedni budžet, rijetko igram više od dva puta tjedno, i nikad ne pijem kavu dok igram jer me kofein čini nervoznom pa donosim glupe odluke. Naučila sam prepoznati kada stati. Ne kada sam u plusu ili minusu, nego kada mi prestane biti zabavno. To je ključ koji mnogi ne razumiju. Nije stvar u sreći, nego u tome koliko dobro poznaješ vlastitu glavu. Moja prijateljica Sanja, koja radi u banci, jednom mi je rekla da ljudi kockaju jer žele pobjeći od stvarnosti. Ja mislim da mi koji igramo odgovorno kockamo jer želimo stvoriti vlastitu stvarnost s jasnim pravilima.

Često razmišljam o onima koji kažu da je to gubljenje vremena. Možda jesu u pravu. Ali zar nije gubljenje vremena i satima skrolati po društvenim mrežama gledajući tuđe savršene živote? U online kockarnici bar znaš pravila igre. Random generator odlučuje, i to je istina koju stvarni život rijetko ima toliko transparentnu. Tu mi je bilo gotovo terapeutski prihvatiti da neke stvari ne mogu kontrolirati. S druge strane, naučila sam kontrolirati ono što mogu: svoje vrijeme, svoj novac i svoje emocije. Kad mi sin plače satima, ili kad se muž umori i kaže nešto bez veze, ne pucam. Umjesto toga znam da mogu duboko udahnuti i sve posložiti. To sam zapravo vježbala svake večeri dok klikćem na Spini.

Ima jedna situacija koja mi je sve promijenila. Bilo je prošlog proljeća, taman kad nam je netko u obitelji bio bolestan i sve je djelovalo tamno. Moj tjedni budžet bio je veći nego inače jer sam htjela malo bijega. Igrala sam na vavrada kladionica, već mi je postala uhodana rutinska aplikacija na zadnjem ekranu mobitela. Bila su dva u noći, beba se probudila, a ja sam je uspavala uz bijeli šum. Sjedila sam u polumraku, s telefonom u ruci, osjećajući se kao jedina budna osoba na svijetu. U tom trenutku, dok se vrtnja zaustavila, dobila sam kombinaciju koja je bila zapravo mala. Nešto više od tisuću kuna. Nitko drugi to ne bi primijetio, čak ni ja inače. Ali te je noći taj dobitak donio smisao koji nema veze s novcem.

Osjetila sam kao da mi svemir kaže: vidiš, možeš brinuti o drugima, prolaziti kroz pakao, ali i dalje možeš imati trenutak koji je samo tvoj. Ta misao bila je toliko jaka da sam se nasmijala u mraku. Tako glupo, zar ne? Dobila si tisuću kuna, ponašaš se kao da si dobila na lotu. Ali nije bilo do kuna. Bilo je do nade. S tom sam si tisuću kuna priuštila vikend iznajmljivanje male kuće na moru kad je sve prošlo. Bez loše savjesti, bez kajanja. To je novac koji je sam sebe opravdao.

Ljudi me pitaju kako sam postala toliko hladna prema kockanju. Ne misle doslovno na sportsko klađenje, jer vavrada kladionica jest platforma koja nudi širok izbor igara i sportskih događaja, ali meni je uvijek bio važan osobni izbor. Ne volim kada mi netko govori što da radim sa slobodnim vremenom. Moja sestra ne razumije kako mogu mirno spavati nakon što izgubim parsto kuna. Odgovorim joj jednostavno: pa ti mirno spavaš nakon što potrošiš isti iznos na kozmetiku koja se pokvari za mjesec dana. Ja potrošim za sat zabave koja me nauči nečemu o samodisciplini. Čija je potrošnja bolja?

Ne želim zvučati kao savjetnik za mentalno zdravlje. Nemam diplome, nemam rješenja. Samo imam svoju priču i svoju kožu koja je preživjela baby blues, dvije godine bez neprekidnog sna i osjećaj utopljenosti u rutinu. Online kockanje mi nije dalo novi život, ali dalo mi je novi pogled na stare borbe. Svatko od nas traži pet minuta predaha. Netko trči, netko plete, netko se moli. Ja vrtim kolo sreće i promatram šarene simbole koji mi za trenutak skrenu misli s popisa obveza.

Naučila sam da je velika razlika između bijega od stvarnosti i kratkog odmora od nje. Kad pobjegneš, gubiš se. Kad se odmoriš, vraćaš se jači. Ta mi je spoznaja pomogla u više situacija nego što mogu nabrojiti. Sada, umjesto da galamim na klinike kad se probudi noću, znam da je to samo faza. Umjesto da brinem o novcu do panike, znam da su svi problemi prolazni. Možda zvuči banalno, ali istina je da smo svi mi igrači na ovoj planeti. Pravila su nam data, ishodi su nepredvidivi, a jedino što možemo kontrolirati je koliko smo uložili i kada odustajemo.
lavendercherida

Situation: Homme
Province ou territoire: Territoires du Nord-Ouest

Retourner vers Perception du Candauliste