Jestem grafikiem komputerowym, ale nie takim, który rysuje piękne obrazy. Jestem tym od składania ulotek, banerów i wizytówek dla lokalnych firm. Praca zdalna, własne godziny, ale też wieczna walka z terminami i klientami, którzy zawsze wiedzą lepiej, co jest "bardziej pomarańczowe". Moje życie toczy się w rytmie dostarczania projektów i odbierania poprawek. Mieszkam sam, w małym mieszkaniu pod Warszawą, a jedynymi istotami, które dzielą ze mną przestrzeń, są dwa chomiki i stary, zacinający się komputer, który odmawia współpracy w najmniej odpowiednich momentach. Pewnego wtorkowego wieczoru, gdy dostarczyłem ostatni projekt na dziś, zrobiło mi się zwyczajnie smutno. A właściwie nie tyle smutno, co pusto. Kolejny dzień za mną, kolejny wieczór przed telewizorem, kolejna pusta lodówka i żadnych planów na jutro.
Usiadłem na kanapie, wziąłem telefon do ręki i zacząłem przeglądać stare zdjęcia. Były tam wakacje sprzed trzech lat, urodziny kumpla z liceum, nawet zdjęcia mojego pierwszego samochodu. Ale im dalej przewijałem, tym bardziej czułem, że coś straciłem po drodze. Ta dawna energia, to poczucie, że wszystko jest możliwe. Teraz czułem się jak program, który działa na trybie oszczędzania baterii. Zmieniłem aplikację i zacząłem przeglądać przypadkowe strony. Nie szukałem niczego konkretnego, chciałem tylko odwrócić uwagę od tej pustki. I wtedy, na jednej z nich, zobaczyłem coś, co przykuło moją uwagę. Nie wiem dlaczego, bo byłem zmęczony, zły na cały świat i raczej skłonny do narzekania niż do eksperymentowania. Ale kliknąłem. Może to był ten nagły przypływ desperacji, może chęć zrobienia czegoś zupełnie innego.
Strona, na którą trafiłem, wyglądała na tyle przyjaźnie, że postanowiłem zostać na chwilę. Przeczytałem parę zdań, zobaczyłem, że jest tam całkiem sporo opcji i że można wejść bez większych zobowiązań. Zarejestrowałem się, ale szybko okazało się, że mam problem – nie pamiętałem hasła, które przed chwilą wpisałem. Tracąc cierpliwość, kliknąłem w opcję odzyskiwania dostępu. System zapytał o adres e-mail, potem przysłał link, a po chwili byłem już w środku. I właśnie wtedy, po tej małej batalii z logowaniem, zobaczyłem, że wszystko działa, że jestem w systemie. Tak oto, przez przypadek, znalazłem się na vavada pl logowanie, nie wiedząc, że ten irytujący moment z hasłem otworzy przede mną drzwi do czegoś, czego się nie spodziewałem.
Na początku patrzyłem na gry z pewną nieufnością. Było ich mnóstwo, w różnych stylach, z różnymi motywami. Wybrałem taki, który przypominał mi stare automaty z dzieciństwa, jakie pamiętałem z wakacji nad morzem. Zakręciłem pierwszy raz, drugi, trzeci. Małe wygrane co jakiś czas, ale bez fajerwerków. I wtedy zdałem sobie sprawę, że przestałem myśleć o tej pustce. Przestałem myśleć o tym, że jutro znów będę musiał poprawiać jakieś głupie logo, że za oknem pada deszcz, że chomiki wyglądają na znudzone. Byłem tylko ja, ekran i ta niepewność, co się zaraz wydarzy. Grałem przez godzinę, potem drugą, a gdy w końcu spojrzałem na zegar, była już prawie północ.
Przez cały ten czas nie trafiłem na żadną ogromną wygraną. Były drobne kwoty, które wpadały i znikały, ale to nie miało znaczenia. Liczyło się samo granie – ten stan flow, w którym zapomina się o całym świecie. I w pewnym momencie, gdy już miałem zamiar wyłączyć telefon, bębny zatrzymały się w kombinacji, która sprawiła, że zamarłem. Złoto, światła, dźwięk trąbek – to wszystko wyglądało jak scena z filmu. Spojrzałem na saldo i nie mogłem uwierzyć. Wygrałem kwotę, która była dla mnie, wiecznie narzekającego grafika, jak zastrzyk energii na cały miesiąc.
Nie wypłaciłem wszystkiego od razu. Zostawiłem część na koncie, żeby móc wrócić do tego uczucia, gdy znów poczuję się wypalony. A resztę przelałem na swoje konto, wiedząc, że tym razem nie wydam jej na głupoty. Kupiłem sobie nowy, porządny monitor do pracy – taki, który od dawna był na mojej liście marzeń, ale zawsze odkładałem ten wydatek na później. Kiedy monitor pojawił się w moim mieszkaniu i go podłączyłem, poczułem taką satysfakcję, jakbym dostał awans. A chomiki? Dostały nowy domek, bo stary był już zbyt zniszczony.
Minęło kilka tygodni od tamtej nocy. Nie zmieniłem swojego życia diametralnie – wciąż pracuję jako grafik, wciąż zdarzają mi się trudni klienci i wieczne poprawki. Ale zmieniło się coś w mojej głowie. Przestałem myśleć, że każdy dzień musi być produktywny, że każda godzina musi być wykorzystana. Nauczyłem się, że czasem warto zrobić coś bez sensu, bez planu, bez kalkulacji. I że nawet jeśli to tylko kilka spinów na stronie, do której zalogowałem się przez przypadek, to może dać ci iskrę, której potrzebowałeś. Kiedy teraz siadam do pracy, patrzę na nowy monitor i uśmiecham się do siebie. A czasem, gdy mam gorszy dzień, wchodzę na vavada pl logowanie, puszczam kilka spinów i przypominam sobie, że nawet w najbardziej szarej rzeczywistości może zdarzyć się coś dobrego.
Nie namawiam nikogo, żeby grał, bo to nie jest dla wszystkich. Ale jeśli ktoś zapyta mnie, czy warto czasem spróbować czegoś nowego, odpowiem: tak. Bo nawet jeśli to tylko mały, nieplanowany ruch, może on przynieść coś więcej niż pieniądze. Może przynieść ci przypomnienie, że życie jest pełne niespodzianek, i że czasem trzeba tylko znaleźć odpowiednie hasło, żeby otworzyć drzwi, które prowadzą do czegoś, co zmieni twoje spojrzenie na świat. Ja, po tej przygodzie z logowaniem, wiem jedno – czasem warto zgubić hasło, żeby odnaleźć coś ważniejszego. A teraz, gdy patrzę na swój nowy monitor, na nowy domek chomików i na siebie w lustrze, widzę kogoś, kto w końcu przypomniał sobie, jak to jest cieszyć się z małych rzeczy. I to jest chyba największa wygrana, jaką mogłem sobie wymarzyć.